ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ
Ξεκινούν από 1/3/2019.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το μενού είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών του σχολείου.
* Τα γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων.
* Το κάθε προσφερόμενο γεύμα θα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος (ζεστό φαγητό και σαλάτα) σε πλαστικούς περιέκτες μιας χρήσεως που θα κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να μην επιτρέπουν τις διαρροές κατά τη μεταφορά και να προστατεύουν τα τρόφιμα από σκόνη, έντομα και άλλες ρυπάνσεις. Το ψωμί θα είναι συσκευασμένο σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.
* Κάθε συσκευασία θα συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες και κατάλληλα πλαστικά πιρούνια ή κουτάλια – κατά περίπτωση – καθώς και μαχαίρια (χωρίς προεξοχές και ανωμαλίες) μιας χρήσεως.
* Σε κάθε συσκευασία θα αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και τα συστατικά του γεύματος (π.χ. σαλάτα εποχής και κυρίως ζεστό πιάτο).
Το πρόγραμμα των γευμάτων είναι το παρακάτω:
Στο σχολείο μας δηλώθηκε συμμετοχή από 111 μαθητές. Επειδή υπάρχει η ιδιαιτερότητα μεγάλου αριθμού μεταφερόμενων μαθητών (84), λείπουν οι κατάλληλοι χώροι , ο εξοπλισμός και το κατάλληλο προσωπικό, ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε τα εξής :
- Οι μαθητές του Ολοήμερου θα σιτίζονται στο σχολείο όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
- Οι μαθητές/τριες που μεταφέρονται με μισθωμένα μέσα θα παίρνουν το γεύμα στο σπίτι τους όπως προβλέπεται σε ειδικές περιπτώσεις στη σχετική Υ.Α. Η μεταφορά του γεύματος θα γίνεται σε ειδική συσκευασία που θα έχει κάθε μαθητής και θα συντηρείται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: «Αν δεν καταναλωθεί αμέσως το γεύμα να διατηρηθεί υπό ψύξη, με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία τους θα φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου εντός 2 ωρών από το σερβίρισμα. Σε αυτή την περίπτωση τα γεύματα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο και να καταναλωθούν, αφού ξαναζεσταθούν στους 74 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα.
- Οι μαθητές που φεύγουν μόνοι τους ή με συνοδό γονέα θα σιτίζονται στο σχολείο ή θα παίρνουν το γεύμα στο σπίτι τους με απόφαση των γονέων τους.
Για πρακτικούς λόγους καλό είναι οι μαθητές να έχουν κατάλληλη τσάντα για την ασφαλή μεταφορά του γεύματος.